- În bugetul pentru 2025, Polonia va aloca 4,7% pentru Apărare, cu 0,6% mai mult decât în 2024
- După invazia Rusiei în Ucraina, Polonia a cheltuit pentru Apărare dublu față de ținta NATO
- România se află printre ultimele țări din UE în ceea ce privește bugetul pentru Apărare / cap de locuitor
- Adrian Sârbu: Armata română nu poate astăzi să apere România pentru că este subdotată, grav neplătită și nemotivată
- Adrian Sârbu: Lumea e împărțită deja în două tabere, iar tu visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși
- Adrian Sârbu: După Ucraina, ce va urma? Dacă nu ți-am spus-o, ți-o repet. Acum ori niciodată. Deșteapă-te!
Polonia își întărește forțele militare. Proiecția bugetului pentru anul 2025 arată că guvernul polonez va aloca 4,7% din PIB pentru industria de Apărare, cu 0,6% mai mult decât cifra stabilită pentru 2024. Asta în contextul în care, după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, Polonia a rezervat Apărării aproximativ 4% din PIB în fiecare an, dublu față de ținta minimă stabilită la nivelul țărior din NATO.
Cifrele estimate pentru 2025 vor reprezenta un record atât în ceea ce privește ponderea din PIB, cât și în suma efectivă de bani alocată industriei de Apărare, adică 35 de miliarde de dolari. Motivul invocat de oficialii polonezi este poziția geografică a statului față de războiul dintre Rusia și Ucraina. Astfel, Polonia ar ajunge pe locul 5 în topul țărilor NATO care cheltuie cei mai mulți bani pentru apărare. În acest moment, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța sunt țările NATO care alocă cele mai multe fonduri pentru industria de apărare.
„Discutăm serios la nivelul Uniunii Europene despre includerea unora dintre aceste elemente de apărare în bugetul UE, deoarece suntem o țară de primă linie și ne asumăm responsabilitatea pentru întreaga UE”, transmite, sub anonimat, o sursă guvernamentală a Poloniei.
În timp ce un militar român apărăr 234 de cetățeni, Polonia alocă un militar la 182 de persoane.
La capitolul buget alocat Apărării / cap de locuitor în 2023, Polonia se situează pe locul 10 în clasamentul statelor membre UE. România, aflată și ea la graniță cu Ucraina, se află pe locul 25, depășind doar Irlanda și Malta.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- PSD nu îl vrea pe Iohannis candidat la Senat din funcția de Președinte. Adrian Sârbu: „Ciolacu a crescut 5 centimetri când Iohannis i-a dat voie să meargă la Cotroceni”
- Klaus Iohannis poate candida oficial la Senat din postura de președinte, Ciolacu se abține de la comentarii. Adrian Sârbu: „Iohannis este o gaură neagră a politicii, i-a dat pe toți la o parte. Toți îl ascultă, dar nu are nicio treabă cu PNL”
În 2023, România a alocat pentru Apărare 2,5% din valoarea PIB-ului, însă a chelutit doar 1,6% din acesta, practic sub pragul obligatoriu de 2%, stabilit la nivelul NATO. Este vorba de o cifră chiar mai mică decât media alianței, de 1,73%. Președintele Klaus Iohannis a motivat „schimbarea de plan” prin faptul că România nu avut acces la echipamentul militar pe care a dorit să îl cumpere.
„Lucruri pe care am vrut să le cumpărăm nu s-au găsit. Este o problemă globală, în zona de înzestrare militară, cererea este incomparabil mai mare decât oferta, și anumite lucruri pe care ni le-am dorit nu am putut în timpul acesta scurt să le obținem”, a declarat Iohannis.
România este în pericol să fie atrasă în războiul declanșat de Rusia, iar liderii țării nu reușesc nici măcar să respecte promisiunile făcute pentru apărare. Cum se pot simți românii pregătiți în cazul unui eventual război?
Un sondaj Mediafax – ZF- Aleph News, realizat în luna iulie și dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că jumătate dintre respondenți își doresc să participe la un program de pregătire militară compleă, două zile pe lună, timp de 2 ani, care să le formeze abilitățile necesare supraviețuirii în războiul de front, de apărare teritorială, gherilă, cyber și informațional.
„Armata română nu poate astăzi să apere România pentru că este subdotată, grav neplătită și nemotivată. Militarul român trebuie plătit ca orice militar NATO. Lumea e împărțită deja în două tabere, iar tu visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Sau ucrainenii ăștia, cu care noi am câștigat la fotbal, să câștige ei cu rușii, că de aia fac armată. Tu n-o mai faci. Crezi că știi pe ce lume trăiești. Chiar știi? Mai întreabă-te o dată. După Ucraina, ce va urma? Dacă nu ți-am spus-o, ți-o repet. Acum ori niciodată. Deșteapă-te!”, a afirmat Adrian Sârbu în episodul 22 din primul sezon al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI.
Partenerii noștri