- Consiliul Legislativ a avizat proiectul de lege prin care Iohannis poate candida la Senat pe listele PNL, din postura de șef de stat
- Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pentru legea propusă de PNL
- Marcel Ciolacu a explicat că proiectul de lege reprezintă dreptul constituțional al fiecărui cetățean de a candida la funcții publice
- Adrian Sârbu: Iohannis a fost întotdeauna independent. Nimeni n-a știut cum a aterizat în Partidul Liberal. N-are nicio treabă cu liberalismul
- Adrian Sârbu: Toți îl ascultă. Partidul lui Klaus Iohannis se numește Partidul Klaus Iohannis, nu PNL. Iohannis este o gaură neagră a politicii
- Adrian Sârbu: Știi că ai de schimbat ceva în viața ta. Să dai puterea celui care merită. Ție. Votează un independent pentru parlament!
Planul președintelui Klaus Iohannis de a candida pe listele PNL pentru un loc în Senatul României fără a-și încheia prematur mandatul la Cotroceni primește undă verde din partea Consiliului Legislativ. Organul consultativ al Parlamentului a avizat astăzi proiectul de lege prin care fostul lider al liberalilor poate candida la Senat pe lista de partid, însă din postura de independent.
„Nu există nicio prevedere constituţională sau legală care să impună condiţia deţinerii de către un cetăţean a calităţii de membru de partid pentru includerea sa pe lista de candidaţi a respectivului partid. Apreciem că Preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, notează Consiliul Legislativ.
Pe de altă parte, Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ pentru legea prin care Iohannis ar putea candida la Parlament din funcția de Președinte. Reprezentanții CES menționează că, într-un astfel de scenariu, independența constituțională a șefului de stat este pusă sub semnul întrebării odată ce acesta își asociază numele și imaginea cu un anumit partid politic.
„Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată și implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuțiile și cerințele demnității de președinte, ceea ce este fals. Mai mult, independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acelui partid”, notează Consiliul Economic și Social.
Tot astăzi, liderul PSD și candidat la funcția încă ocupată de Iohannis, Marcel Ciolacu, a fost întrebat ce părere are despre candidatura președintelui la Senat pe listele PNL. Ciolacu a răspuns că își va prezenta poziția oficială în cadrul ședinței de luni a social-democraților, însă a precizat că „este corect ca orice om să poată candida, nu trebuie cineva să obtureze un drept constituțional”.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- Grindeanu promite deschiderea autostrăzii Suceava în doi ani, Ciolacu vede deja dublarea PIB-ului în regiunea Moldovei. Adrian Sârbu: „Trebuie să luăm execuția drumurilor din România din mâna politrucilor și a impostorilor”
- PSD nu îl vrea pe Iohannis candidat la Senat din funcția de Președinte. Adrian Sârbu: „Ciolacu a crescut 5 centimetri când Iohannis i-a dat voie să meargă la Cotroceni”
De asemenea, întrebat dacă l-ar numi pe Klaus Iohannis în funcția de prim-ministru, în cazul în care ar câștiga cursa pentru Cotroceni, actualul premier a răspuns simplu: „Nu cred că e interesat domnul președinte de o asemenea funcție”.
Alegerile prezidențiale reprezintă, fără îndoială, atracția principală a show-ului politic din această toamnă, însă, odată ce Iohannis și-a anunțat intenția de a ajunge senator, alegerile parlamentare de pe 1 decembrie au o miză cel puțin la fel de importantă. Din păcate, miza este redată doar obținerea puterii, nu de reprezentarea intereselor poporului român.
Ce soluție are cetățeanul care, în fața jocurilor politice, simte că nu poate să pună ștampila pe niciuna dintre listele de partid aflate pe primele pagini ale buletinului de vot? Un sondaj Mediafax – ZF – Aleph News, realizat la începutul acestei săptămâni și dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că 71% dintre candidați ar vota, la alegerile parlamentare, un candidat independent, nu unul inclus pe o listă de partid.
„Klaus Iohannis a fost întotdeauna independent. Nimeni n-a știut cum a aterizat în Partidul Liberal. N-are nicio treabă cu liberalismul. Pe cine reprezintă? Ce caută în PNL? Partidul lui Klaus Iohannis se numește Partidul Klaus Iohannis, nu PNL. Iohannis este o gaură neagră a politicii. Tu ai șansa să schimbi asta. Trăiești în democrație și puterea ta e absolută. Se numește vot. Crezi în el. Crezi în tine. Știi că ai de schimbat ceva în viața ta. Să dai puterea celui care merită. Ție. Votează un independent pentru parlament!”, a afirmat Adrian Sârbu în al treilea episod din sezonul 2 al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI sau vineri, 20 septembrie, de la ora 22:00, pe Aleph News.
Partenerii noștri