- Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 75% dintre respondenți sunt de acord ca listele de candidați pentru alegerile locale și principalele funcții executive să fie propuse de cetățeni, partide politice și de orice organizație non-profit.
- Propunerile cetățenilor trebuie să fie o alternativă la candidaturile propuse de partide și să permită profesioniștilor să fie parte la luarea deciziilor, în interesul celor care i-au votat
- Cetățenii să simt străini de cei cărora le-au dat mandatul. Prin construcția pe care ți-o propunem, încercăm să promovăm un sistem național de vot electronic și să obținem de facto cvasireferendumuri care să impună puterii să ia deciziile cerute de votanți, afirmă Adrian Sârbu.
Hofi: Crezi că partidele cei pe care i-ai mandat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău (primari, consilieri locali, președinți de consilii județene) o exercită în interesul tău sau în beneficiul cercului lor de interese?
Nemo: Asta a fost prima întrebare. A doua. Ai decis că vrei să votezi la alegerile locale direct și uninominal primarul, consilierii locali, principalele funcții executive locale și județene, membrii Consiliului Județean și președintele Consiliului Județean. Ești de acord ca listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice, orice organizație non-profit?
Hofi: Știi că obligativitatea prezentării listelor cu semnături de la susținători creează avantaje partidelor față de candidații independenți. Ești de acord cu desființarea obligativității prezentării listelor de susținători la alegerile locale și județene?
Nemo: Ai decis că vrei să votezi la alegerile locale direct și uninominal primarul, consilierii locali, principalele funcții executive locale și județene, membrii Consiliului Județean și președintele Consiliului Județean. Ești de acord ca listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice și de orice organizație non-profit?
Trei sferturi din ei (75%) spun că da. Un instrument pe care îl vreau.
Adrian Sârbu: Tu ești de acord, ca în afară de Nemo, care se propune și candidează individual, că asta are voie, și eu, care sunt bazat și am partid, nu numai că am partidul PSD, am blat și cu PNL, în Brașov la mine, tu ești de acord să mai vină și colega Cristina, care e regizor de emisie, să aibă și ea o asociație de trei iubitori de animale și să propună și ea 1-3 candidați, atât pentru primari, cât și pe listele de consilieri. Ești de acord sau nu?
Hofi: Cine o oprește? Acum nu se poate întâmpla asta?
Adrian Sârbu: Nu se poate. Azi nu se poate.
Hofi: Cine vă oprește să faceți asta?
Adrian Sârbu: Nu există legislație, Hofi și spectatorii noștri ne spun, tu ne spui și îți mulțumesc. Câți, 75%? 75 din 100 ne spun: „domne, nu ar fi normal ca alături de partide să poată depună liste și asociația constructorilor, a iubitorilor de castani, a iubitorilor de animale mici și mari, tu și mai ales a practicanților, a instalatorilor.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- Ciolacu spune că nu un sistem Patriot apără România, ci alianțele militare cu SUA și NATO. Adrian Sârbu: „Visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Deșteaptă-te!”
- Ciolacu nu înțelege „independența” lui Geoană, deoarece a primit putere doar de la PSD. Adrian Sârbu: „Marcel joacă alba-neagra cu prezidențialele”
Nu am văzut niciun partid să propună demonopolizarea puterii partidelor în localități. Că de aia s-au născut partidele, să-i reprezinte pe cetățeni, și noi am ajuns astăzi ca cetățenii, așa cum ne scriu, să se simtă străini de cei cărora le-au dat mandatul. Vorbim de nivel local, nu vorbim de alte niveluri. Nu ar fi normal, până o să propunem noi, că noi facem aici o construcție pas cu pas și o să ajungem la un set de propuneri pe care o să-l promovăm, ți-l propunem ție și, odată cu tine, încercăm să promovăm un sistem de vot național electronic și să obținem de facto cvasireferendumuri care să spună dlui Ciolacu: „domnul Ciolacu, hai că acum ți-ai tras 2000 de primari. De acord. Dar uite ce spunem noi: în viitorul parlament trebuie să promovezi următoarele decizii”. Dl. Ciolacu o să spună: „bravo mă, foarte frumos, apreciez, votați cu mine”. „Vedem dacă votăm, dacă vei executa aceste propuneri și nu veți face ca alți colegi ai domniilor voastre, care la la referendumul pentru votul pe parlamentul de 300 de aleși, mult mai grav, nu a fost aplicat nici acum după 15 ani. Dar noi suntem încăpățânați dle Ciolacu, nu știm cât o să trăim, 10-20-100 de ani, dar cu siguranță că în următoarea sută de ani poate o să reușim să aplicăm vot electronic, uninominal, două mandate, mandat pe proiect și raport”.
Eu cred că orice competiție, pentru că noi aici vorbim de monopol în politică. Am pornit de la o zi în care s-a consacrat un monopol absolut împotriva poporului român. Democrativa a decis comasarea. Asta este o exprimare a monopolului: „nu decideți voi, măi fraierilor ce facem noi, decidem noi și vedem noi cum vă blagodim, cum vă facem din vorbe, cum vă facem din bani, din taxe sau vedem din ce vă facem că la alba-neagra suntem campioni, da? Simplu. Asta s-a întâmplat azi.
Și noi venim și spunem: domne, oamenii vor altceva. Nu vă recunosc că le reprezentați interesele. Vor două mandate, vor vot uninominal, vor exact ce nu vreți voi. Nu vă dați seama, dragi șefi de partide, nu vă dați seama că, încet-încet, deveniți irelevanți în lumea tehnologiei în care eu, cu telefonul ăsta, pot să votez orice decizie dacă reușesc să o impun într-o legislație. Și dacă nu, care e problema? Votez neoficial, votez paralel. Nu vin la voi, la tableta de la STS, că o să vă trageți tablete noi și ștampile noi și nu mai știu eu ce alte noutăți ca să vă iasă vouă ce vreți, ce a hotărât Klaus Iohannis până când o să plece, dacă o să mai plece vreodată din România, dacă nu cumva o să mute UE, aici, la Cotroceni.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:
- Crezi că partidele, cei pe care i-ai mandat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău (primari, consilieri locali, președinți de consilii județene) o exercită în interesul tău sau în beneficiul cercului lor de interese?
DA – 71%
NU – 29%
- Ai decis că vrei să votezi la alegerile locale direct și uninominal primarul, consilierii locali, principalele funcții executive locale și județene, membrii Consiliului Județean și președintele Consiliului Județean. Ești de acord ca listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice și orice organizație non-profit?
DA -75%
NU- 25%
- Știi că obligativitatea prezentării listelor cu semnături creează avantaje partidelor față de candidații independenți. Ești de acord cu desființarea obligativității prezentării listelor de susținători la alegerile locale și județene?
DA-68%
NU-32%
Partenerii noștri