- Ligia Deca a anunțat că școlile din România pot interzice complet accesul elevilor la smartphone-uri în timpul programului
- Ministrul Educației își propune digitalizarea școlilor, prin echiparea cu „laboratoare inteligente pentru informatică și știință”
- Guvernul din Australia interzice accesul copiilor cu vârsta mai mică de 16 ani la rețelele de socializare
- Politicienii australieni vor să elimine efectele negative ale platformelor online asupra stării emoționale a copiilor și adolescenților
- Adrian Sârbu: Confiscarea telefonului în școală este un abuz, o limitare a libertății elevului
- Adrian Sârbu: Telefonul mobil este o fereastră către lumea virtuală, trebuie folosit în clasă ca mijloc de învățare
- Adrian Sârbu: Am putea să desființăm toată Educația din România, rezultatele sunt dezastruoase. Avem telefonul mobil, avem tableta, avem inteligența artificială, ce ne mai trebuie?
Ministrul Educației, Ligia Deca, le dă școlilor posibilitatea de a interzice complet accesul elevilor la telefoanele mobile în timpul programului. Deca subliniază că „dependența digitală este o problemă reală a lumii noastre”, însă susține că digitalizarea sistemului reprezintă o soluție pentru o educație de calitate.
Chiar pe 9 septembrie, în prima zi a noului an școlar, Ligia Deca se lăuda cu 1.000 de laboratoare digitale pentru informatică și știință a căror construcție este finanțată prin banii din PNRR gestionați de minister. În ceea ce privește „masa sănătoasă pe care elevii o primesc la școală”, ne amintim de sandvișul cu unt pe care l-au primit unii dintre aceștia în urma implementării proiectului de 700 de milioane de lei.
Eficiența școlilor de stat din România se reflectă în rezultatele dezastruoase pe care elevii le înregistrează la nivel internațional. Țara noastră se clasează pe locul 25 din 27 de state membre ale Uniunii Europene la testele PISA din 2022, în vreme ce, comparativ cu restul țărilor UE, elevii români primesc cea mai mică sumă anuală de bani de la stat, doar 2.160 de euro/elev. Nu e de mirare că rata abandonului școlar ajunge la 33%, iar rata de angajare este de doar 53%.
Deca pare să se fi inspirat din modelul guvernului Australiei, care a blocat complet accesul copiiilor cu vârsta mai mică de 16 la social media. Politicienii australieni speră că, prin noua măsură, vor elimina efectele negative resimțite de copii sau adolescenți la nivel psihic și că aceștia se vor simți mai încurajați să „evadeze din spațiul digital și să aibă experiențe reale, cu oameni adevărați”.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- Ciolacu spune că nu un sistem Patriot apără România, ci alianțele militare cu SUA și NATO. Adrian Sârbu: „Visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Deșteaptă-te!”
- Ciolacu nu înțelege „independența” lui Geoană, deoarece a primit putere doar de la PSD. Adrian Sârbu: „Marcel joacă alba-neagra cu prezidențialele”
Specialiștii din mediul academic al Australiei se opun inițiativei guvernamentale și precizează că reprezintă un atac la adresa libertății individuale a oricărui cetățean, inclusiv a minorilor. Alții spun că noua lege subminează dorința copiilor de a dezvolta conexiuni sociale în mediul virtual și că aceștia se vor îndrepta spre platforme nereglementate, care îi pot pune în pericol.
Dacă pe Ligia Deca o preocupă problemele legate de digitalizarea școlilor, îi reamintim că statul nu îi asigură elevului român nici măcar resursele necesare pentru a fi în siguranță atunci când se află la școală. Infrastructura reprezintă un pericol pentru fiecare elev, deoarece 98% dintre clădiri datează de dinainte de 1990, iar 52% dintre acestea sunt evaluate cu risc seismic.
Un sondaj Mediafax – ZF – Aleph News, realizat înainte de începutul noului an școlar și dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că 87% dintre respondenți își doresc ca, prin lege, toți dezvoltatorii imobiliari să aibă obligația de a construi și școli în toate proiecte rezidențiale.
„Am putea să desființăm Educația în România. Avem telefonul mobil, avem tableta, avem inteligența artificială. Ce mai avem nevoie? Confiscarea telefonului la școală este un abuz, o limitare a libertății elevului. Copilul se naște cu mobilul în mână, este o fereastră spre lumea virtuală, trebuie folosit în clasă ca mijloc de învățare. Doamna Deca, respectați libertatea elevului!”, a afirmat Adrian Sârbu în al doilea episod din sezonul 2 al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI… sau vineri, 13 septembrie, de la ora 22:00 pe Aleph News!
Partenerii noștri