- Ligia Deca anunță că peste 800 de școli se află în renovare cu o săptămână înainte de începutul anului școlar.
- Doar 380 de școli din întreaga țară au fost construite după anul 1990.
- Peste 270.000 de elevi învață în clădiri cu risc seismic ridicat, precizează Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România
- Adrian Sârbu: „Educația la stat e falimentară. Școlile sunt un pericol pentru copiii noștri”
- Adrian Sârbu: „Sunt peste 3000 de școli la sate fără toalete, care au numai 30% dintre elevi”.
Ministrul Educației, Ligia Deca, se laudă că 800 dintre cele 17.000 de școli din România se află în renovare. Asta în contextul în care, după 1990, doar 380 de instituții de învățământ au fost construite în România și ne aflăm la doar o săptămână înainte de începutul unui nou an școlar.
„Începem anul școlar cu peste 800 de școli în proces de reabilitare, modernizare sau construcție”, a transmis Ligia Deca, pe Facebook.
Ligia Deca visează la școli verzi și sustenabilitate, dar poate nu știe că numărul școlilor cu toaletă în curte a crescut cu 20% în 2024. Cu toate acestea, Ministerul Educației a alocat școlilor peste 3,5 miliarde euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acum 2 săptămâni, Deca a anunțat o investiție de 225 milioane de euro care prevede construirea și renovarea a 110 clădiri școlare verzi în România.
Peste 6.500 de clădiri școlare (45%), din cele 17.000, sunt expuse unui risc seismic mediu, iar alte 1.600 de clădiri au risc seismic ridicat, potrivit unui raport furnizat de Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).
Fostul secretar de stat, Radu Szekely a explicat pentru AlephNews că acest program nu este fezabil, deoarece finanțarea prevăzută în proiect urmează să expire în 2 ani.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- Ciolacu spune că nu un sistem Patriot apără România, ci alianțele militare cu SUA și NATO. Adrian Sârbu: „Visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Deșteaptă-te!”
- Ciolacu nu înțelege „independența” lui Geoană, deoarece a primit putere doar de la PSD. Adrian Sârbu: „Marcel joacă alba-neagra cu prezidențialele”
„E interesantă și la modă ideea de construcții verzi. Temerea mea cea mai mare este că a fost lansat destul de târziu și, având în vedere că PNRR-ul se încheie în doi ani de zile, este greu să îmi imaginez că se vor realiza toate procedurile necesare ”, a spus fostul secretar de stat.
Dacă de la Ministerul Educației vin doar promisiuni, ce șanse au elevii români la școli moderne?
Un sondaj Mediafax – ZF- Aleph News, realizat în luna aprilie și dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că 72% dintre respondenți sunt de acord să scoată sistemul de educație învechit din România și să-l înlocuiască cu un sistem de învățare administrat de privat, sincronizat cu revoluția tehnologică și socială actuală, având elevul în centru.
„Noi trăim în școli din evul mediu. Nu se poate în lumea asta noi să ne educăm copiii în secolul 16, 17, 15, pentru că așa vrea doamna Deca. Că noi nu ne trimitem copii să dea cu secera la câmp sau să sape cu săpăliga ca în comuna primitivă, să prășească porumbul. Dar de ce îi trimitem la o educație ca în secolul 16? Și o spun, educația, așa cum ea, nu mai funcționează. Sunt toate condițiile, ca ea să evolueze având un singur scop. Copilul tău are mobilul și AI-ul ca să devină un român deștept”, a afirmat Adrian Sârbu în episodul 10 din primul sezon al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI.
Partenerii noștri