- Două treimi dintre respondenții sondajului Aleph News – Mediafax – ZF au fost de acord cu implementarea votului electronic la alegerile din România.
- Estonia este recunoscută ca pionier și lider mondial în implementarea votului electronic la nivel național, după introducerea lui în 2005.
- SUA nu se bazează doar pe votul clasic, ci și pe cel prin corespondență și în absență.
66% dintre respondenții sondajului Aleph News – Mediafax – ZF au fost de acord cu implementarea votului electronic la alegerile din România, iar o treime (34%) s-au opus.
USR a adoptat votul online
USR a adoptat acest model pentru a-și alege președintele. Votul s-a desfășurat pe o platformă online. Rezultatul? Elena Lasconi a câștigat, din primul tur, cu peste 68% dintre voturi (7701 voturi din 11300). Asta după ce Catalin Drula și-a dat demisia după rezultatele sub așteptări ale partidului în alegerile locale și europarlamentare.
La alegerile interne ale USR au votat circa 11.300 de membri, o scădere de aproape 7.000 față de votul intern din iulie 2022, când Cătălin Drulă era ales președintele partidului.
Votul a avut loc în perioada 24-25 iunie (turul 1), cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. Președintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, așa cum prevede statutul.
Alegerile interne au loc după ce președintele Cătălin Drulă a demisionat ca urmare a rezultatelor sub așteptări ale USR în alegerile locale și europarlamentare.
Rezultatul alegerilor din USR
- Elena Lasconi – 68.14% – 7701 voturi;
- Cristian Seidler – 16.57% – 1873 voturi;
- Radu Hosu – 12.54% – 1471 voturi;
- Gabriel Filip – 2.74% – 310 voturi.
Estonia, lider mondial în implementarea votului electronic la nivel național
Estonia e prima țară din lume care a implementat votul electronic la nivel național, în octombrie 2005, pentru alegerile locale. Votul electronic este disponibil doar în perioada de vot anticipat, care durează de obicei o săptămână înainte de ziua alegerilor.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- Ciolacu spune că nu un sistem Patriot apără România, ci alianțele militare cu SUA și NATO. Adrian Sârbu: „Visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Deșteaptă-te!”
- Ciolacu nu înțelege „independența” lui Geoană, deoarece a primit putere doar de la PSD. Adrian Sârbu: „Marcel joacă alba-neagra cu prezidențialele”
Alegătorii se pot identifica prin cartea de identitate electronică (smart ID) sau „Mobile ID”, un sistem de autentificare prin telefoane mobile cu cartele SIM speciale, introdus în 2011. Ei pot vota electronic de mai multe ori, doar ultimul vot fiind luat în considerare. Votul fizic la secție anulează orice vot electronic anterior.
Cererea? Crește. La alegerile din 2023, participarea la votul electronic a fost de peste 50% din total.
Știi pe ce lume trăiești?
Reamintește-ți cum poate România să implementeze votul electronic, direct, instantaneu și sigur. Mâine, 17 iulie, de la ora 22:00, pe Aleph News.
Ce ai votat? Rezultatele sondajului:
1. Ești de acord cu comasarea?
- DA: 45%
- NU: 55%
2. Tehnologia digitală îți permite să votezi direct, instantaneu și sigur. Ești de acord cu implementarea votului electronic la toate alegerile din România?
- DA: 66%
- NU 34%
3. Vrei să alegi tu, direct, pe cei care ocupă principalele funcții în Stat?
- DA: 72%
- NU: 28%
Partenerii noștri