- 64% dintre cei 45.000 de respondenți ai sondajului Mediafax – ZF – Aleph News au afirmat că, după anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, nu mai cred în statul român democratic
- Ciolacu anunță că PSD se retrage de la masa negocierilor pentru viitoarea coaliție de guvernare și că va vota un guvern de dreapta
- Iohannis îndeamnă la cooperare și declară că un guvern minoritar nu reprezintă o soluție pentru România
- Adrian Sârbu: Suntem pe penultimul loc în UE la indicele de democrație. Nici 35 de ani nu ne-au ajuns să învățăm democrația. N-a avut dreptate domnul Brucan?
- Adrian Sârbu: Am crezut în Democrație fără să fi trăit-o. Iar când am respirat-o, odată cu Revoluția, am știut că este. E viața mea, Puterea mea, la care nu renunț. ȘTII că avem o misiune: să o apărăm!
„Dacă nu vă jucați așa cum vreau eu, îmi iau jucăriile și plec acasă” – o expresie pe care ai auzit-o de multe ori în copilărie, fie că erai la școală, în recreația mare, la o petrecere sau pe terenul de fotbal. Marcel Ciolacu nu a folosit aceleași cuvinte, însă clasica atitudine copilărească descrie cel mai bine declarațiile făcute astăzi de liderul PSD, care a luat decizia de a-și retrage partidul de la masa negocierilor pentru viitoarea coaliție de guvernare.
Totuși, Ciolacu a confirmat că social-democrații vor vota un guvern minoritar de dreapta, lucru care nu pare să îi convină lui Klaus Iohannis. Președintele care, peste două zile, își încheie oficial cel de-al doilea mandat la Cotroceni, a declarat, în timpul vizitei pe care o efectuează la Bruxelles, că, în perioada de criză pe care o traversează România, guvernul minoritar nu reprezintă o soluție.
„O să avem un guvern format din aceiași democrativi, care ce-au făcut? Au găurit bugetul cu 8% din PIB. Sunt sume de bani de care are nevoie România anul viitor și pe care ei nu le găsesc.De ce? Pentru că am ajuns la o etapă în care promoția și autopromoția politrucilor, incompetenților și securiștilor, toți beneficind de bugetul României, a generat o criză pe care poporul român, adică TU trebuie să o administrezi anul viitor pentru că acești cetățeni aleși nu o să fie în stare”, afrimă Adrian Sârbu.
Înainte să intre în vid de putere, democrația din România era cotată de experții de la The Economist Group cu nota 6,45, ceea ce încadrează țara noastră în segmentul democrațiilor viciate, majoritare în Europa Centrală și de Est. Îngrijorător este faptul că, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, România s-a plasat, în 2023, pe penultimul loc în clasament. Asta după ce, în anii precedenți, nu reușea să depășească nici Bulgaria.
„Uite că sunt cetățeni în lumea asta care consideră că democrația e măsurabilă. Suntem pe penultimul loc în UE la indicele de democrație. Nici 35 de ani nu ne-au ajuns să învățăm democrația. N-avea dreptate domnul Brucan?”, întreabă Adrian Sârbu.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- România intră din nou în vid de putere. Ciolacu retrage PSD de la guvernare, iar Iohannis, aflat în vizită la Bruxelles, îndeamnă la calm și cooperare. Adrian Sârbu: „O să avem un guvern format din aceiași democrativi, care au găurit bugetul cu 8% din PIB. Promoția politrucilor, incompetenților și securiștilor a generat o criză pentru poporul român”
- ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, 11 decembrie 2024. Scoate-l din post!
În vreme ce țara noastră ocupă locul 60 în clasamentul mondial al indicelui democrației, Norvegia, un stat care nu face parte din Uniunea Europeană, se află în fruntea listei, cu nota maximă primită la trei dintre cele cinci criterii în baza cărora analiștii The Economist măsoară eficiența regimului democratic al fiecărei țări.
„Proces electoral și pluralism, 9.17 la noi. După alegerile astea, cred că ne duc la 5. La norvegienii ăștia e 10. Funcționarea guvernului, 6.43. Eu cred că sunt îngăduitori, guvernul este subcorigent. Guvernul nostru nu funcționează de când au făcut Democrativa. Participare politică, 5,56. Nu te supăra că ți-o spun. Nu e o notă frumoasă. Anul 2024 a fost numai despre alegeri. Domnul Iohannis, în 2015, a intrat într-o Românie al cărei indice de democrație era 6,68. Ne-a promis democrație, dar a confiscat-o”, explică Adrian Sârbu.
Din toate aceste motive, miercuri, la ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, Hofi, Nemo și Adrian Sârbu te-au întrebat dacă, după anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic. 64% dintre cei 45.000 de respondenți ai sondajului Mediafax – ZF – Aleph News și-au pierdut, din păcate, această speranță.
„Știu pe ce lume trăiesc. Simt democrația. Pentru că am trăit jumătate din viață în non-democrație. Am crezut în Democrație fără să fi trăit-o. Iar când am respirat-o, odată cu Revoluția, am știut că este. Și nu am uitat. Sunt liber. Cred în Democrație. O simt. E viața mea, Puterea mea, la care nu renunț. ȘTII că avem o misiune: să o apărăm. Putem și în România!”, concluzionează Adrian Sârbu în ultimul episod din sezonul 2 al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI sau mâine, de la ora 22:00, pe Aleph News.
Partenerii noștri