Marcel Ciolacu își anunță candidatura la prezidențiale. Adrian Sârbu: „Trăim epoca blaturilor în politică”

  • Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a luat decizia de a candida la alegerile pentru președinția României.
  • Ciolacu: La Congresul de sâmbătă, voi veni în fața românilor cu Planul meu pentru România
  • Ciolacu: Am reușit să facem din PSD principala forță politică din România.
  • Președintele PNL, Nicolae Ciucă, acuză „partenerii de coaliție” PSD că își urmăresc doar interesele proprii.
  • Ciucă: Maturitatea politică înseamnă dialog deschis și obiectiv pentru interesele României.
  • Ciucă: România este unul dintre statele care nu a făcut încă propunerea de comisar european.
  • Adrian Sârbu: Trăim epoca blaturilor în politică. Au câștigat Nicu și Marcel împotriva ta.
  • Adrian Sârbu: Mai ai o șansă în repriza a doua a acestui an electoral. Să mergi la președinție, independent. Să-ți arăți că poți să câștigi corect, pe bune, fair, onest, sincer.

Ciolacu nu se mai lasă așteptat. Cu aproape trei luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, liderul PSD anunță oficial că intră în cursa pentru Cotroceni. Premierul nu se ferește de vorbele mari și deschide hotărât scrisoarea adresată electoratului: „Am reușit să facem din PSD principala forță politică din România și tot împreună îmi doresc să câștigăm următoarele alegeri”.

În preajma noilor alegeri, discursul politic ia o întorsătură la care ne așteptam cu toții. Dacă mai alaltăieri, la alegerile de pe 9 iunie, luptau împreună pentru stabilitatea țării, împărțind consiliile județene și primăriile în două culori politice, astăzi, liderii PSD și PNL se regăsesc ca rivali într-o cursă care va da următorul șef de stat.  

Totuși, președintele liberalilor pare să nu renunțe atât de ușor la ceea ce cândva asigura „stabilitatea României”. La scurt timp după anunțul lui Ciolacu, Ciucă a postat un mesaj pe Facebook în care acuză PSD-ul că a uitat de interesele țării și le urmărește doar pe cele proprii. Șeful Senatului subliniază în patru paragrafe greșeala fatală a României, dar mai degrabă a celuilalt partid aflat la putere, de a nu veni până acum cu o propunere de comisar european, însă încheie postarea într-o notă optimistă, printr-un „apel către partenerii de coaliție” de a începe discuțiile despre nevoile țării, nu ale partidului.   

Ca să îl cităm tot pe Nicolae Ciucă, într-adevăr, „campania electorală va trece”, dar cu ce va rămâne România? Probabil, cu o singură culoare politică la Cotroceni, nu cu două. Un singur partid poate da noul președinte, iar prietenia coaliției pare că se stinge la rândul ei. Totuși, de ce ne gândim la partide, dacă ștampila de vot o vom pune pe numele unui cetățean, nu al unui partid?

Un sonaj Mediafax – ZF – Aleph News, dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că 76% dintre respondenți își doresc ca, prin Constituție, orice candidat la președinția României să nu fi fost membru al niciunui partid politic cu cel puțin 10 ani înainte de data alegerilor.

„Trăim epoca blaturilor în politică. Democrativa, adică cooperativa democrației în zadar, a făcut un blat comasat. Au câștigat Nicu și Marcel împotriva ta. În unanimitate. Pentru că nu te-ai dus la vot. Sau te-ai dus și ți-ai anulat votul. Când puteai să votezi un independent. Mai ai o șansă în repriza a doua a acestui an electoral. Să mergi la președinție, independent. Să-ți arăți că poți să câștigi corect, pe bune, fair, onest, sincer”, a afirmat Adrian Sârbu în episodul 20 din primul sezon al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI.