Dintre statele membre UE, România a înregistrat cea mai mare inflație anuală în luna iulie. Adrian Sârbu: „PIB-ul nu crește cu proști”

  • Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut, de la 2,6% în iunie, la 2,8% în iulie  
  • Dintre țările membre UE, cele mai mici rate anuale ale inflației în luna iulie au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1%)  
  • Cele mai mari rate anuale ale inflației în luna iulie au fost înregistrate în România (5,8%), Belgia (5,4%) și Ungaria (4,1%)
  • În România, rata anuală a inflației a crescut, de la 5,3% în iunie, la 5,8% în iulie
  • Adrian Sârbu: Trebuie să investim 500 de miliarde euro în următorii 15 ani ca să ajungem la dublarea PIB-ului
  • Adrian Sârbu: În primul rând, trebuie să investim în industria de învățare. PIB-ul nu crește cu proști  

România este din nou lider în Uniunea Europeană. Și, așa cum, din păcate, ne-am obișnuit, suntem fruntași doar dacă privim clasamentul de jos în sus. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut, de la 2,6% în iunie, la 2,8% în iulie, arată un raport Eurostat publicat astăzi.

Cele mai mici procente înregistrate în luna iulie sunt cele ale Finalandei (0,5%), Letoniei (0,8%), respectiv Danemarcei (1%). La polul opus, se află România (5,8%), Belgia (5,4%) și Ungaria (4,1%). Practic, în cazul țării noastre, vorbim de o creștere de jumătate de procent în doar 30 de zile.

Inflația a crescut drept urmare a scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,71%, a celor nealimentare cu 6,92% și a serviciilor cu 8,52%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Totodată, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, inflația României ar trebui să ajungă la 3,4% pe finalul anului 2025.    

Și toate astea în contextul în care premierul Marcel Ciolacu, proaspăt anunțat drept candidat în cursa pentru scaunul de la Cotroceni, afirma, în luna martie a acestui an, că una dintre prioritățile României pentru următorii ani este aderarea, în 2026, la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Cine își asumă o strategie reală de creștere economică anuală a României? Un sondaj Mediafax – ZF – Aleph News, dezbătut în emisiunea ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că 81% dintre respondenți vor să voteze doar acele partide sau guverne car își asumă răspunderea pentru o creștere economică de 5% pe an, ceea ce ar duce la dublarea PIB-ului României, în termeni reali, în 15 ani.

Creșterea PIB înseamnă creșterea bogăției tale. În România există oportunități. Trebuie să investim 500 de miliarde euro în următorii 15 ani ca să ajungem la dublarea PIB-ului. În primul rând în industria de învățare. PIB-ul nu crește cu proști”, a afirmat Adrian Sârbu în episodul 11 din primul sezon al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI.