Ciolacu spune că nu un sistem Patriot apără România, ci alianțele militare cu SUA și NATO. Adrian Sârbu: „Visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Deșteaptă-te!”   

  • România va da Ucrainei un nou sistem Patriot, potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern   
  • MApN va plăti 60 de milioane de dolari din bugetul propriu pentru un nou sistem de apărare
  • Marcel Ciolacu: Nu un sistem patriot asigură securitatea România, ci parteneriatul cu SUA și NATO
  • Adrian Sârbu: Lumea e împărțită deja în două tabere, iar tu visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși.
  • Adrian Sârbu: Crezi că știi pe ce lume trăiești. Chiar știi? Mai întreabă-te o dată. După Ucraina, ce va urma? Deșteapă-te!  

Guvernul a adoptat azi proiectul de lege prin care Ucraina va primi un nou sistem Patriot din partea României. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat și că, în urma donației, Ministerul Apărării Naționale va cumpăra o altă baterie de rachete sol-aer, din fonduri „externe nerambursabile”, însă va plăti, din bugetul propriu, 60 de milioane de dolari, contravaloarea taxelor și a comisioanelor.    

Întrebat dacă România are certitudinea că va primi un nou sistem de apărare aeriană din partea Statelor Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu a spus că „nu un sistem Patriot asigură securitatea României, ci parteneriatul strategic cu SUA, respectiv apartenența la NATO”.    

Garanțiile de securitate oferite de SUA și NATO le creează liderilor politici impresia că investițiile în apărarea țării, în toate formele în care războiul este purtat astăzi, de la teritorial până la cyber, pot să lipsească de pe lista de priorități guvernamentale. Din acest motiv, în 2023, România a alocat pentru Apărare 2,5% din valoarea PIB-ului, însă a chelutit doar 1,6% din acesta, practic sub pragul obligatoriu de 2%, stabilit la nivelul NATO.     

În afară de câteva state care se declară neutre, întreaga lume s-a împărțit în două tabere, una pro occident, alta pro alianței Rusia-China. La granița cu Ucraina, România se află într-un pericol permanent de a fi atrasă în războiul declanșat de Vladimir Putin. Dacă la nivelul clasei politice nu se pot respecta nici măcar țintele stabilite la nivelul alianțelor militare, cum se pot simți românii pregătiți să se apere în cazul unui eventual război?      

Un sondaj Mediafax – ZF- Aleph News, realizat în luna iulie și dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că jumătate dintre respondenți își doresc să participe la un program de pregătire militară compleă, două zile pe lună, timp de 2 ani, care să le formeze abilitățile necesare supraviețuirii în războiul de front, de apărare teritorială, gherilă, cyber și informațional. 

Lumea e împărțită deja în două tabere, iar tu visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Să câștige ucrainenii cu rușii, că de aia fac armată. Tu n-o mai faci. Crezi că știi pe ce lume trăiești. Chiar știi? Mai întreabă-te o dată. După Ucraina, ce va urma? Dacă nu ți-am spus-o, ți-o repet. Acum ori niciodată. Deșteapă-te!, a afirmat Adrian Sârbu în episodul 22 din primul sezon al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI.