- Un sondaj Mediafa-ZF-Aleph News arată că 71% dintre respondenți susțin că aleșii locali – primari, consilieri locali, președinți de consilii județene – nu exercită puterea în interesul lor, ci în beneficiul cercului lor de interese
- Astăzi trăim în epoca monopolului politic al democrativei PSD-PNL, care a hotărât că este în interesul cetățeanului să comaseze alegerile locale cu cele europarlamentare
- Alegerile locale sunt baza puterii partidelor din România, dețin monopolul cheltuirii banului public și al deciziilor care țin de bani, care sunt în primul rând decizii economice, afirmă Adrian Sârbu.
Hofi: Crezi că partidele, cei pe care i-ai mandat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău (primari, consilieri locali, președinți de consilii județene) o exercită în interesul tău sau în beneficiul cercului lor de interese?
Nemo: Asta a fost doar prima întrebare. A doua. Ai decis că vrei să votezi la alegerile locale direct și uninominal primarul, consilierii locali, principalele funcții executive locale și județene, membrii Consiliului Județean și președintele Consiliului Județean. Ești de acord ca listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice și orice organizație non-profit?
Hofi: Știi că obligativitatea prezentării listelor cu semnături creează avantaje partidelor față de candidații independenți. Ești de acord cu desființarea obligativității prezentării listelor de susținători la alegerile locale și județene?
Crezi că partidele, cei pe care i-ai mandat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău și anume primari, consilieri locali, președinți de consilii județene, exercită în interesul tău sau în beneficiul cercului lor de interese?
71% au votat că NU și asta înseamnă că o exercită în beneficiul cercului lor de interese.
Adrian Sârbu: Astăzi, într-adevăr, trăim în epoca monopolului politic al democrativei. Și tu spui: „domne, puterea o are un singur partid”. Nu prea o exercită în interesul tău. Cele două partide care au monopolizat puterea în România au hotărât că e o decizie în interesul cetățeanului. Uitați-vă atent la declarațiile dlui Ciolacu și ale dlui Ciucă, și prin urmare cetățeanul trebui să se bucure.
Crezi, așa cum cred spectatorii noștri, că introducerea votului uninominal, electronic, în orașe și, evident, a limitării la două mandate și la respectarea ciclului „propun/ sunt propus, votez/sunt votat, raportez/ mi se raportează, sunt evaluat/ evaluez și sunt demis/sunt păstrat,” crezi că ar putea schimba imaginea votantului din localități despre relația de interes între cel ales și el? Crezi?
Nemo: Evident.
Hofi: Nu foarte mult pentru că în prezent în alegerile locale se și votează uninominal. Primarul se votează uninominal.
Adrian Sârbu: Bun. Deci să presupunem că tu vrei să fii primar independent și ești remarcabil și câștigi. Ce faci mai departe?
Nemo: Îmi duc proiectul pe care l-am propus mai departe.
TOP ARTICOLE
- 14 candidați vor votul tău la prezidențiale. Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion mizează pe promisiuni care nu intră în atribuțiile de Președinte. Adrian Sârbu: „Ei decid pentru tine și peste capul tău, dar nici nu știu de capul lor. Te-au sacrificat, dar le e frică de votul tău”
- Ciolacu spune că nu un sistem Patriot apără România, ci alianțele militare cu SUA și NATO. Adrian Sârbu: „Visezi că America și NATO o să te apere pe tine de Putin și de ruși. Deșteaptă-te!”
- Ciolacu nu înțelege „independența” lui Geoană, deoarece a primit putere doar de la PSD. Adrian Sârbu: „Marcel joacă alba-neagra cu prezidențialele”
Adrian Sârbu: Care proiect? Din nefericire, consiliul nu-i al tău. Consiliul e o însumare de reprezentanți ai intereselor personale, că de aia se duc consilieri, să facă diverse blaturi din bugetul local și reprezentanți ai partidelor. Eu cred că în momentul ăla tu ai două soluții. 1. Să faci pact cu partidele, care este o soluție imorală, cum spunea cineva, pe vremuri. Mai de parte, de unde iei banii, Nemo? Banii unde sunt? La Ministerul Dezvoltării, la administrația locală, fonduri europene care trec pe acolo, nu-ți vin ție direct. Ok. Mai faci un compromis. Dacă nu reușești, și chestia asta durează luni, nu durează de azi pe mâine, declanșezi un referendum local. Și atunci cei 10.000 de locuitori ai localității Nemoiești, care te-au votat, primar ideal, nu ar trebui să poți faci asta? Partidele care dau primari, foarte puțini din primarii României sunt independenți, sunt 70. Și ei nu reprezintă în 7 din 10 cazuri interesul cetățeanului.
Prin urmare, cazul lui Nemo, care este între cei 70 și care reprezintă interesul cetățeanului, dacă ne uităm și la consilii locale, e aceeași proporție. El trebuie să spargă monopolul și blocajul partidelor. Când? Cetățenii, ne spun că în 7 cazuri din 10 nu îi reprezintă. Aceste partide nu au niciun fel de afinitate pentru interesul lor de cetățeni și votant. Și au o singură afinitate, pentru buzunarul lor. Că de aia dl. Iohannis a decis să comaseze localele cu europarlamentarele pentru că localele sunt baza puterii partidelor din România, dețin monopolul puterii, adică dețin monopolul cheltuirii banului public și al deciziilor care țin de bani, care sunt decizii economice în primul rând.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:
Crezi că partidele, cei pe care i-ai mandat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău (primari, consilieri locali, președinți de consilii județene) o exercită în interesul tău sau în beneficiul cercului lor de interese?
DA – 71%
NU – 29%
Ai decis că vrei să votezi la alegerile locale direct și uninominal primarul, consilierii locali, principalele funcții executive locale și județene, membrii Consiliului Județean și președintele Consiliului Județean. Ești de acord ca listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice și orice organizație non-profit?
DA -75%
NU- 25%
Știi că obligativitatea prezentării listelor cu semnături creează avantaje partidelor față de candidații independenți. Ești de acord cu desființarea obligativității prezentării listelor de susținători la alegerile locale și județene?
DA-68%
NU-32%
Partenerii noștri