Marcel Ciolacu: „Noul guvern poate fi instalat pe 23 decembrie. Nu văd altă coaliție decât cu PNL”. Adrian Sârbu: „Democrativa a făcut un blat comasat”  

  • Marcel Ciolacu spune că noul guvern al României ar putea fi investit pe data de 23 decembrie și speră la o nouă coaliție cu PNL 
  • La congresul PSD de sâmbătă, Ciolacu i-a atacat pe liberali și pe foștii președinți de dreapta. Pe Băsescu l-a numit „turnător”, iar pe Iohannis l-a declarat „absent”
  • Adrian Sârbu: Trăim epoca blaturilor în politică. Democrativa, adică cooperativa democrației în zadar, a făcut un blat comasat. Au câștigat Nicu și Marcel împotriva ta
  • Adrian Sârbu: Mai ai o șansă în repriza a doua a acestui an electoral. Să mergi la președinție, independent. Să-ți arăți că poți să câștigi corect, onest    

Ciolacu schimbă tonul după declarațiile dure făcute la adresa „partenerilor” liberali, în weekend, la Congresul PSD din Capitală. Astăzi, după reuniunea Birolui Permanent Național de la sediul social-democraților, premierul a declarat că nu vede altă posibilă coaliție de guvernare decât PSD-PNL și că își dorește ca noul guvern să fie instalat la 23 decembrie. Ciolacu susține că o guvernare exclusiv de dreapta nu reprezintă o variantă care să îl mulțumească.

Acest guvern va funcționa până la alegerile din decembrie. Din punctul meu de vedere, fiindcă e normal să faci o proiecție și avem și buget de aprobat, și mi-aș dori să aprobăm bugetul dupa alegeri imediat cu actualul guvern si actualul Parlament, pe data de 23 decembrie va fi investit noul Guvern. La cum au arătat lucrurile și făcând o comparație între o guvernare exclusiv de dreapta din punctul meu de vedere, în viitor, eu nu văd altă coaliție decât cu PNL”, spune Marcel Ciolacu.

Declarațiile liderului PSD vin după ce, la congresul de la Romexpo, Ciolacu a declanșat un atac fără precedent la adresa președintelui Klaus Iohannis și a predecesorului său, Traian Băsescu, ambii de dreapta. Pe Băsescu l-a numit „turnător”, iar pe Iohannis l-a declarat „absent”. Cuvintele premierului au declanșat imediat un val de riposte din partea liberalilor.

Săptămâna trecută, Ciolacu a respins posibilitatea unui tandem președinte-premier cu Nicolae Ciucă, iar liderul PNL anticipa deja o confruntare directă cu liderul PSD în turul doi al alegerilor.  La alegerile din 9 iunie, pe vremea când încă erau „parteneri politici”, PSD și PNL au împărțit primăriile și consiliile județene în două culori politice. La cum arată sondajele, situația va fi la fel și pe 1, respectiv 8 decembrie, la parlamentare și prezidențiale.   

Un sondaj Mediafax – ZF – Aleph News, realizat în luna iunie și dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că 76% dintre respondenți vor ca orice candidat la președinția României să nu fi fost membru al niciunui partid politic cu cel puțin 10 ani înainte de data alegerilor.

„Trăim epoca blaturilor în politică. Democrativa, adică cooperativa democrației în zadar, a făcut un blat comasat. Au câștigat Nicu și Marcel împotriva ta. În unanimitate. Pentru că nu te-ai dus la vot. Sau te-ai dus și ți-ai anulat votul. Când puteai să votezi un independent. Mai ai o șansă în repriza a doua a acestui an electoral. Să mergi la președinție, independent. Să-ți arăți că poți să câștigi corect, pe bune, onest”, a afirmat Adrian Sârbu în episodul 20 din primul sezon al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI sau vineri, de la ora 22:00, pe Aleph News.