Marcel Ciolacu dă 760 de milioane de lei pentru „Masă Sănătoasă”, proiectul care le-a oferit copiilor sandviș cu unt. Adrian Sârbu: „România Educată nu-ți învață copilul să fie sănătos”

  • În prima parte din 2024, doar 162 din cele 450 de școli selectate au implementat proiectul „Masă Sănătoasă”.
  • Peste 60% dintre școlile beneficiare le-au oferit copiilor un sandviș și un produs de patiserie.
  • Rata obezității în România crește cu 5% în fiecare an, iar 90% dintre copii consumă zilnic dulciuri.
  • 43% dintre copii nu practică deloc activități sportive, în timp ce doar 11% dintre românii cu vârste peste 15 ani fac sport cel puțin o dată pe săptămână.
  • Adrian Sârbu: Nu vă așteptați la ajutorul doamnei Deca, care ne livrează după ureche tot felul de vorbe goale.

La o zi după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu se mândrește cu noile investiții ale Guvernului. Și pentru că tot mai e puțin până începe școala, liderul PSD a ales să vorbească astăzi despre proiectul „Masă Sănătoasă”, o inițiativă care, în prima parte a anului 2024, nu a atins nici măcar jumătate din ținta promisă.

De data aceasta, Ciolacu spune că programul implică un buget care depășește 760 de milioane de lei, dintre care 86 de milioane reprezintă fonduri europene. Mai mult decât atât, Guvernul va aloca Ministerului Educației alte 40 de milioane de lei pentru căminele studențești. Una peste alta, cifre mari, care dau bine în preajma alegerilor, încununate de promisiunea lui Ciolacu de a oferi copiilor „alimente sănătoase” și studenților spații moderne de cazare.

În realitate, proiectul „Masa Sănătoasă” în școli, anunțat cu mare entuziasm de ministrul Educației, Ligia Deca, nu este nimic altceva decât o simplă inițiativă electorală.  

Programul a fost implementat în doar 162 dintre cele 450 de școli selectate la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar Județean, adică o țintă atinsă în proporție de doar 36%. Deși meniul promite mâncare sănătoasă și gustoasă, precum ciorbă de văcuță cu legume, sufleu de brocoli cu brânză sau quinoa cu legume, realitatea e cu totul diferită. Peste 60% dintre școlile participante au ales să le ofere copiilor un sandviș cu unt și câteva legume, alături de un produs de patiserie.   

Proiectul, care nu își propunea o țintă pretențioasă, a demonstrat că elevul, neajuns încă la vârsta la care poate vota, nu reprezintă o prioritate pentru politicieni. Asta în timp ce alte statistici alarmante arată că, în România, rata de obezitate crește anual cu 5%, în timp ce 90% dintre copii mănâncă zilnic dulciuri, iar 43% dintre ei nu practică deloc activități sportive. Totodată, doar 11,6% dintre românii cu vârsta de peste 15 ani fac sport cel puțin o dată pe săptămână.

Investiția în copii este esențială pentru supraviețuirea și dezvoltarea unei națiuni, iar inițiativele guvernamentale în acest sens sunt aproape inexistente. Un sondaj Mediafax – ZF – Aleph News, dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, arată că 64% dintre respondenți își doresc ca investiția bugetară lunară pentru fiecare copil, astăzi o alocație de doar 340 de lei, să fie egală cu salariul mediu net pe economie, 5.000 de lei în luna mai a acestui an.    

„România Educată nu îți învață copilul să fie sănătos. Nu vă așteptați la ajutorul doamnei Deca, care ne livrează după ureche tot felul de vorbe goale. Pe copil nu îl apără nimeni de școala care bagă în el numai otrăvuri. O lume fără copii e o lume în care mori fără să te audă nimeni”, a afirmat Adrian Sârbu în episodul 16 din primul sezon al emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, pe care îl poți revedea AICI sau astăzi, de la ora 22:00, pe Aleph News.